On 09/16/2013 07:41 PM, Bjarni Juliusson wrote:
On 09/16/2013 05:46 PM, Anders Magnusson wrote:
Det är en betydligt mer konservativ arkitektur, så jag har lite att fundera på med att bäst utnyttja bittarna i instruktionerna och så.
Jo, det verkar ju gamla arkitekturer vara rätt bra på. Nova är jättebra på det, och även PDP8 antar jag.
Hmm, är de? De har få instruktioner, fast instruktionslängd, få adresseringssätt... Kompaktast är väl CISCiga instruktionsuppsättningar där vanligare instruktioner är kortare, och där varje instruktion gör mer, typ slår ihop ett par additioner, ett skift och en minnesreferens eller två för att hämta en av operanderna. Stackmaskiner har väl rätt kompakt kod också, eftersom de inte innehåller några operandspecifikationer alls. En stor fet CISC känns inte så lockande att bygga med rör. Stackmaskiner har jag skissat på förut, men den här gången blir det inte en sådan. Åhå, du menar så. Jag tänkte på att minimera kontrollogiken maximalt. Jag har funderat en del på att man skulle göra nåt enkelt med mikrokod men insåg att det blir nästa generation av CPU isåfall :-) Till att börja med handlar det om att få till nåt alls :-)
Skulle vara intressant att läsa nån detaljerad studie av koddensitet som jämför olika arkitekturer. Undrar om det finns nånstans...
Jag har sett nåt sånt för länge sen där man jämförde lite olika med VAX som referens, och sen kollade hur mycket större alla andra arkitekturer blev. Google kan nog vara din vän här :-)
[knips billiga rör] Nope, jag väntar fortfarande på prisförslag. Jag har hittat ett lager till och då ligger priset runt 2 kronor styck, så det verkar rätt överkomligt även för volymer.
Om de kostar 2kr styck så kan det väl tänkas att jag har råd med ett mindre antal... beroende på vad frakten kostar. Bah. :(
Skulle behöva rör med separata katoder också, för katodföljare. Har några, vet inte hur många jag kommer att behöva.
Det blir rör i noval- eller oktalsockel i sådana fall. Jag kan hålla ögonen öppna, det lär behövas några såna för mig också :-)
...och idag kom boken om hur man bygger nätagg för rörförstärkare också, så nu har man lite litteratur :-)
Aha, trevligt! :)
Hmnej, jag tror jag ska ta och se om jag inte kan fatta lite designbeslut och kanske skriva ihop en beskrivning av min tänkta arkitektur.
Lycka till! Jag har börjat rita lite på ALU:n också, och den käkar logik kan man säga. Men, det verkar som man kan göra en smart lösning med dioder för att emulera en mux, där man driver alla utgångar högt med en effektpentod utom den man vill ha resultatet för. Har inte riktigt sanitycheckat det här än, men det "borde" gå :-) Sen blir det intressant att se vad man får för omslagstid för rippel-carryn också. Eftersom ALUn enbart är kombinatorik och nivåtriggad så får man hålla tungan rätt i munnen med seriekondingarna för att driva gallren. Alla latchar i övrigt skall man nog ha flanktriggade, det verkar betydligt smidigare än att försöka jobba nivåtriggat och så kan man få bättre prestanda på det tror jag. -- Ragge