Bjarni Juliusson skrev 2013-11-23 04:32:
On 11/21/2013 09:24 PM, Anders Magnusson wrote:
Vad heter egentligen biasing på svenska? :/
Gallerförspänning. Transkonduktans heter branthet på svenska.
Bra att veta. Används de svenska termerna i allmänhet? Bra fråga, det beror nog på vem man pratar med. Det är ju inte så många som håller på med rörbyggen nu längre :-) Men pratar man med nån som gör det så är det nog svenska uttrycken som används.
Anledningen till att det tog tid var inte bottnings-problemet som man har på transistorer utan att det tar tid för "spiken" att ladda ur, så om arbetspunkten ligger högre upp på den så kan man köra fortare.
Jag hänger inte riktigt med i formuleringen, men jag tror att du menar att om cutoff för röret ligger högre upp så kan man köra fortare eftersom det tar kortare tid att ladda ur gallret eftersom man behöver flytta potentialen kortare bit? Det var isåfall det jag menade; ju "hårdare" man stryper, alltså ju längre ner under cutoff man drar gallret, eller ju längre ner cutoff är, desto mer tid spenderar man med att dra ner gallerpotentialen och sedan få upp den därifrån. Eller menar du något annat? Jag menar resultatet av kapacitansen. Titta på nedre kurvan på http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/multi-kurva.JPG tillexempel, det här är mätt på styrgallret, den övre kurvan på anoden. Om man "flyttar upp" gallerkurvan lite så borde man kunna få omslaget tidigare. Alternativet vore att ha mindre kapacitans (här är det 10pF) på anod-galler-kondensatorn men då finns risken att det blir för för mycket saker runtomkring som kan påverka.
Vad heter förresten cutoff på svenska? :D Hm, man säger nog att man stryper flödet tror jag :-)
Jag antar att du inte har för vana att åka till ETA-auktionen? De mer eller mindre ger bort komponenter i påsvis, men med reskostnaden från Luleå blir det kanske inte så värt ändå... Nja, det är lite för ocentralt :-) Hm, man kanske skulle ta planet och flyga ner en vända? :-)
Haha, om du har pengar att spendera på flyg så är det en trevlig tillställning att besöka. Den tar hela eftermiddagen och kvällen, och man kan fynda all möjlig labbutrustning om man har tur. Samtidigt har de en "komponentbar" vid sidan där man kan köpa komponenter direkt, nästan gratis. Sen är det allmänt trevligt, finns varmkorv och bullar med mera att köpa, ledig stämning. Jag har varit där ett par gånger. Var med pontus@update när han ropade in sin PDP-8/E för några år sen. :) Flyg == jag har en egen flygmaskin :-) Jag kollade vad det var som fanns i listan på nätet, men det verkade inte vara några jätteintressanta saker. Finns det mer prylar utöver det?
Oklart om jag åker i år; det beror nog på om någon med bil ska dit från Uppsala.
Tja, jag har inte så många villkor ännu :-) Jobba med hålpunch i vanlig plåt är rätt tidsödande men blir snyggt.
Jag borde skaffa mig nåt verktyg för att göra hål i plåt. Vad är det för "hålpunch" du använder och vad heter den på butikssvenska? Eventuellt lät det som att min mor kunde skänka mig sin bordspelarborr som hon inte använder, men jag vet inte var tusan jag ska ha den. Det börjar bli ganska fullt i korridorsrummet! Det är typ två ringar där den ena går in i den andra, man sätter en på var sida plåten och så skruvar man ihop dom och det blir jättefina hål :-) http://www.bauhaus.se/halpunch-35mm.html är ett exempel.
-- Ragge