Bjarni Juliusson skrev 2014-03-19 17:32:
On 03/19/2014 09:50 AM, Anders Magnusson wrote:
Du kommer att använda det som register alltså? De flesta implementationer hade väl Williamsminnet som primärminne?
Ja.
Som mest lyckades man trycka in 2K bittar i ett större rör, tror det rörde sig om ungefär 15cm diameter. (Kommer inte ihåg måtten, det går väl att kolla upp.) Ett sådant rör är dyrt att köpa och dyrt att transportera, kräver flera tusen volts anodspänning och proportionerligt större sving på avlänkning och styrgaller, och tar upp en helskottas massa plats, vilket jag inte har.
Skulle jag vilja bygga ett bart minimum om 1K bytes minne, 6-bitars bytes, skulle jag behöva allra minst tre stycken såna större, typ halvmeterlånga, rör, förutsatt att jag lyckas komma upp i den maximala densiteten som Williamsminne någonsin uppnådde, vilket känns osannolikt.
Kort sagt känns det ogörbart att bygga primärminnet som Williamsminne. Eftersom jag gärna ville leka med den teknologin fick det bli registren istället. Det blir 8x12 bittar, vilket borde vara lugnt att få plats med i ett 5cm-rör. Bildrören jag köpte är 19cm x 5cm, kostade 90kr styck och nån hundring i gemensam frakt, och kan köras med några hundra volts anodspänning och ett sving på ett par hundra volt på avlänkningsplattorna.
Hela alltihop, strömförsörjning, bildrör, och styrelektronik, ska förhoppningsvis få plats i rackswitchlådan jag har börjat bygga i. Den lådan passar dessutom perfekt i storlek att hänga på framsidan av chassit jag bygger datorn i! Hehe, jo, det är uppfattat :-)
Apropå minne så hade jag en fundering på om man skulle kunna använda fördröjningsledningar som primärminne och sen en cache för att få upp exekveringshastigheten. ENIAC använde kvicksilverledningar, men det låter som lite onyttigt att experimentera med, så jag funderade på kvartskristaller, såna som används i färg-tv-apparater. Dom har en fördröjning på 64uS så det borde ju vara en hyfsad accesstid iallafall.
Det har jag också funderat på, och googlat lite grann efter såna fördröjningsledningar men inte hittat nån uppenbar källa.
Men även om man får hyfsad accesstid så får man bara in, säg, 64 bittar i en sån ledning om man kör vid 1MHz. Det är 128 ledningar per kilobyte. Varje ledning måste ha separat recirkuleringskrets. Hur mycket minne vill du ha? Vad kostar fördröjningsledningarna? :) Färgsignalen är 4.43MHz och det är ju fas-skillnaden som är viktig för att färgkompensera, så minst 256 bittar borde ju gå att få in. De första såna som användes i tv-apparaterna var ju rätt stora, men nuförtiden har man ju multireflektion så jag tror man har dom i typ DIL-kretsar. Jag tror jag sett kinesiska såna för typ 4 kronor styck (nya), det är därför jag såg det som intressant. Tekniken är ju densamma som förr i tiden, det är formfaktorn som skiljer :-)
-- Ragge