Den 2016-08-17 kl. 11:22, skrev Bjarni Juliusson:
On 08/15/2016 07:17 PM, Anders Magnusson wrote:
Den 2016-08-15 kl. 13:11, skrev Bjarni Juliusson:
Hur kommer det sig att 10V-klampen bara används på ett ställe?
Behövs bara där :-) Inverterarna kommer att leda fullt när styrgallerspänningen går över 0 volt iallafall, och på grund av gallerströmmen så går det inte just nåt högre. Däremot katodföljaren sticker ju hur högt som helst om man inte clampar.
Antar att det funkar att använda en zener i serie med dioden och koppla dem till jord istället för att ha en separat 10V-matning? Eller har det några nackdelar?
En nackdel: Det är inte tidsenligt :-) Annars torde det fungera lika bra.
Vad är logiknivåerna på ingången? Hur stora marginaler är det? 0 till -10 ungefär. Vid 0 så leder U1 och det propageras igenom och tillbaka via katodföljaren. Runt -10 så är det istället strypt. Notera att det är egentligen en set- och en reset-signal in, jag kopplade ihop dom för att kunna testa gatedelayen.
Ah justja, så då kan man ha set-signalen vilande nerdragen till -30 och reset-signalen uppdragen till +10 när man använder kretsen i verkligheten.
Yep. När jag satt och tittade på kretsen så insåg jag att man kan göra en Earle-latch av den med fem dioder till, alternativt en med två dioder till som man får mata med tvåfasklocka. Seriekopplar man två blir det en D-flipflop med bara tre rör, vilket kan vara rätt trevligt :-) Hm, måste fundera lite mer på det här.
URL?
Enda som finns uppe är några gamla bilder, som du kanske redan har sett:
http://www.update.uu.se/~bjarni/brum/
Jag är verkligen dålig på att skriva och lägga upp när jag bygger.
Visstja, den har vi sett :-)
Har förresten fått ett jobb som tekniker på Ångströmlaboratoriet Hm, grattis! Eller nåt? :-)
Nämnde det liksom för att framhäva hur mycket mitt liv har börjat luta mot elektronik, från att ha varit mest mjukvaruorienterat.
Förresten, en fråga till dig. Om man ska bygga ett enkelt linjärreglerat nätagg för att driva rör, i samma stil som de kopplingsscheman som du har uppe på din rördatorsite, hur ska man välja sekundärspänning på transformatorerna egentligen? Antar att man vill välja dem så att det är ganska gott om utrymme utanför den reglerade spänningen så man får lite strömkapacitet utan att behöva ha gigantiska kondingar, men å andra sidan ju högre spänningen är desto mer effekt slänger man bort i katodföljarna på utgångarna.
Det finns en massa parametrar som man måste ta hänsyn till. Jag har ritat om mina nätagg flera gånger nu men skall snart ta och bygga en testbädd :-) Kondingar för sånt där kostar ingenting i dag, en 220uF/350V kostar under 10 kronor. Så det är inget problem. Man kan ha katodföljarna till flera saker, till exempel att filtrera inkommande spänning (agera konding) eller att stabilisera utgående spänning. Jag läste på lite, det finns en bok som jag råkade köpa, "Designing Power Supplies for Tube Amplifiers" , som innehöll en hel del bra info. Också http://diyaudioprojects.com/Technical/Tube-Power-Supplies/ beskriver hur man skall göra. Följer man den metodiken så får man ut sin transformator sen. Den för 150V jag ritat är en klassisk design där man filtrerar rippel på utgången. Här får man kolla var man får arbetspunkten och sen ta ut den lägsta spänning efter filtersteget som man kan ha. Sen räknar man baklänges, se länken ovan. Vill man testa lite så finns det en "Tube power supply designer" att tanka ner från http://www.duncanamps.com/psud2/index.html. Kräver windows, funkar under Wine. Själv använder jag isolertrafosar 220-220 för att dom var lätta att få tag på :-)
Antar förresten också att man ska derejta effektratingen på en trafo när man bara tar ut ström en del av cykeln? Hur räknar man på det?
Det är roten ur nånting har jag för mej. Står i Schröders bok (den jag scannade in och lade upp). Men jag gjorde en annan variant: Jag tog två isolertrafosar och "seriekopplade" utgången. Då kan man ta ut spänning till två fullvågslikriktare, en för plus och en för minus, och då belastas trafon under båda cyklerna. Sen så kommer jag nog att använda 866'or för likriktning, dom klarar 0.5A styck vilket kan behövas. Jag fick tag på några stycken, och dom är ju riktigt vackra :-) http://www.clarisonus.com/blog/wp-content/uploads/2008/03/mv_rectifiers.jpg
Upptäckte att jag inte har några bra transformatorer liggande som jag kan använda till anod- och gallerspänningarna; har ett par som sitter i den nuvarande iterationen av nätagget, men de är pyttesmå så de kommer inte att räcka. Får köpa nåt. Försök få tag på isolertrafosar.
-- Ragge