On 03/19/2014 09:50 AM, Anders Magnusson wrote:
Du kommer att använda det som register alltså? De flesta implementationer hade väl Williamsminnet som primärminne?
Ja. Som mest lyckades man trycka in 2K bittar i ett större rör, tror det rörde sig om ungefär 15cm diameter. (Kommer inte ihåg måtten, det går väl att kolla upp.) Ett sådant rör är dyrt att köpa och dyrt att transportera, kräver flera tusen volts anodspänning och proportionerligt större sving på avlänkning och styrgaller, och tar upp en helskottas massa plats, vilket jag inte har. Skulle jag vilja bygga ett bart minimum om 1K bytes minne, 6-bitars bytes, skulle jag behöva allra minst tre stycken såna större, typ halvmeterlånga, rör, förutsatt att jag lyckas komma upp i den maximala densiteten som Williamsminne någonsin uppnådde, vilket känns osannolikt. Kort sagt känns det ogörbart att bygga primärminnet som Williamsminne. Eftersom jag gärna ville leka med den teknologin fick det bli registren istället. Det blir 8x12 bittar, vilket borde vara lugnt att få plats med i ett 5cm-rör. Bildrören jag köpte är 19cm x 5cm, kostade 90kr styck och nån hundring i gemensam frakt, och kan köras med några hundra volts anodspänning och ett sving på ett par hundra volt på avlänkningsplattorna. Hela alltihop, strömförsörjning, bildrör, och styrelektronik, ska förhoppningsvis få plats i rackswitchlådan jag har börjat bygga i. Den lådan passar dessutom perfekt i storlek att hänga på framsidan av chassit jag bygger datorn i!
Apropå minne så hade jag en fundering på om man skulle kunna använda fördröjningsledningar som primärminne och sen en cache för att få upp exekveringshastigheten. ENIAC använde kvicksilverledningar, men det låter som lite onyttigt att experimentera med, så jag funderade på kvartskristaller, såna som används i färg-tv-apparater. Dom har en fördröjning på 64uS så det borde ju vara en hyfsad accesstid iallafall.
Det har jag också funderat på, och googlat lite grann efter såna fördröjningsledningar men inte hittat nån uppenbar källa. Men även om man får hyfsad accesstid så får man bara in, säg, 64 bittar i en sån ledning om man kör vid 1MHz. Det är 128 ledningar per kilobyte. Varje ledning måste ha separat recirkuleringskrets. Hur mycket minne vill du ha? Vad kostar fördröjningsledningarna? :)
http://www.update.uu.se/~bjarni/temp/crt-test.jpeg Wow, det där tycker vi om! Respekt! :-) Har du testat nåt än vad gäller att få ut strömpulser ur röret?
Nej, jag har bara gjort exakt det som syns på bilden. Dock provade jag för typ ett år sen med att hålla en oscilloskopprob mot skärmen på ett annat oscilloskop, och det syntes faktiskt pulser som stämde ungefär med det som stod i Williams rapporter. Det var ungefär det första jag gjorde när jag började fundera på att bygga Williamsminne, efter att läsa de gamla rapporterna för att se hur komplicerat det var, och eftersom det såg lovande ut så bestämde jag mig för att försöka. Nu måste jag dock först bygga avlänkningskretsar innan jag kan testa att det kommer ut pulser som det ska, så det är en bit kvar.
Sen har jag hållt på och grejat med montering av bildrör, trafo, kondingar med mera i en låda som jag tog från en före detta rackswitch, och just idag håller jag på med att fixa med matningen av glödspänningen för bildrören, som måste vara isolerad från glödspänningen till de andra rören eftersom det skiljer femhundra volt eller så i offset mellan dem. Hm, är det direkt upphettad katod?
Nej, men man kan inte ha glödtråden så långt från katoden i spänning, och katoden är jättenegativ. Man kan skjuta upp katoden till 0V, men då är det avlänkningskretsarna som hamnar på obekväma spänningar istället, eftersom de måste vara centrerade runt anoden. Det som är obekvämast med spänningarna som jag har valt nu är blankningen, som måste kunna dra ner gallret till typ -600V och styras av logikkretsar som bor runt 0V. Eventuellt AC-kopplar jag just den biten eftersom det bara rör sig om pulser där, medans avlänkningen är beroende av att kunna placera strålen på godtyckligt vald punkt med god repeterbarhet, vilket jag tycker känns som svårare med AC-koppling. Några kommentarer? Bjarni