Bjarni Juliusson skrev 2014-03-18 22:13:
Jag har inte varit passiv den senaste tiden även om jag inte har skrivit något på listan. Jag har i princip gjort färdigt det komplicerade nätaggregatet och nu börjat kika på Williamsminnet. Jag köpte tre stycken billiga bildrör från en snubbe i Ryssland; ett blir register, ett blir visning av register, och ett blir reserv. Du kommer att använda det som register alltså? De flesta implementationer hade väl Williamsminnet som primärminne?
Apropå minne så hade jag en fundering på om man skulle kunna använda fördröjningsledningar som primärminne och sen en cache för att få upp exekveringshastigheten. ENIAC använde kvicksilverledningar, men det låter som lite onyttigt att experimentera med, så jag funderade på kvartskristaller, såna som används i färg-tv-apparater. Dom har en fördröjning på 64uS så det borde ju vara en hyfsad accesstid iallafall.
Till att börja med gjorde jag en extremt enkel testkrets som bara lade på ~760V anodspänning på ett bildrör, och det var lyckat:
Wow, det där tycker vi om! Respekt! :-) Har du testat nåt än vad gäller att få ut strömpulser ur röret?
Sen har jag hållt på och grejat med montering av bildrör, trafo, kondingar med mera i en låda som jag tog från en före detta rackswitch, och just idag håller jag på med att fixa med matningen av glödspänningen för bildrören, som måste vara isolerad från glödspänningen till de andra rören eftersom det skiljer femhundra volt eller så i offset mellan dem.
Hm, är det direkt upphettad katod?
När jag har fått ihop de sakerna så att jag har de större komponenterna fastskruvade i lådan och en liten motståndsstege med de viktigaste spänningarna så ska jag koppla in en ratt för fokus. Sedan kan jag testa att bygga en avlänkningskrets, och därefter en intensitetskrets. Det är så långt jag har planerat hittills, och jag har en hyfsad ide om hur avlänkningskretsen ska se ut.
Intressant! Vi väntar med spänning! -- Ragge