Bjarni Juliusson skrev 2013-11-24 10:50:
On 11/24/2013 10:23 AM, Anders Magnusson wrote:
Är det en oscillator vi tittar på, där omslagsfrekvensen bestäms av de synliga RC-konstanterna? Annars hajar jag inte varför man inte bara kan köra inputsignalen dubbelt så fort och fortfarande få jättefina pulser ut.
Yep, eller "astabil multivibrator" som det heter i den här världen tydligen.
Ha ha *klick*. Trodde det bara var nån inverterare du mätte på och matade på fyrkantsvåg på. Ja ja nu fattar jag!
Tja, vad händer om du knuffar upp gallerförspänningen och pillar på spänningsdelaren så att svinget vid gallret blir mindre? Det är ingen spänningsdelare; det är ungefär figur 67 i IBM604-beskrivningen. Men resultatet är ju av att svinget på anodspänningen är rätt stor. Jag har försökt dela den men inte fått nåt bra resultat, därför tänkte jag försöka simulera hur det skall bära sig åt istället, lättare än att hålla på att löda testbäddar hela tiden :-)
Jag har en fundering om det blir mycket strökapacitanser om man har plåt i chassit istället för att göra det i glasfiber/pertinax/nånting. Jag vet inte hur mycket det påverkar.
Det hade jag inte tänkt på. Hur kan man mäta det tro, skruva fast oscillatorn på en träplatta och sen peta på den med en stor plåtbit medans man tittar på oscilloskopet? :) Jag har ju min testbädd i masonit, men har märkt att bara man är i närheten med fingrarna så ändrar sig saker i kurvformerna. Man har ju heller inte nån aning om hur mycket oscilloskopet påverkar.
Han som gjorde rörkurvegrejerna mätte upp sockelkapacitanserna till 0.7pF för närliggande pinnar och 0.5pF mellan andra, dessutom så var det stora variationer mellan olika tillverkare vad gäller de publicerade värdena. Här kunde man dock se att ryska och kinesiska rör var sämst, men håller man sig till europeiska/amerikanska var det bättre.
Det är väldigt bra att du tänker igenom alla de här detaljerna som inte jag riktigt har tillräcklig koll för. Själv har jag nu en fungerande mjukstarts- och standby-krets byggd, som strax också kommer att kompletteras för att snabbt ladda ur B och C-spänningarna. Får se vad mer jag hittar på idag.
Heh, lycka till! Jo, det är kul att vi håller på med lite olika saker :-) -- A