On 11/04/2013 07:28 PM, Anders Magnusson wrote:
On 11/04/2013 04:57 PM, Bjarni Juliusson wrote:
Mmm, pluggable units :-)
Inte riktigt pluggable; de kommer att sitta som en trave om några stycken som man måste avlägsna för att kunna plocka ut den understa. Men det är tillräckligt pluggable för mina behov.
Med +50/+150 kan man få +25/-25 med enkel spänningsdelning, vilket är lagom att driva ett rör med, dessutom bra att mata katodföljare med :-)
Ja precis. Jag hamnar närmare +15/-35 av en händelse, men det är rätt trevligt eftersom -35V ger mer marginal för att strypa en del rör som har lite lägre cutoff. Över 0V vinner man inte så mycket, så där är det bara en fråga om marginal.
Jag har funderat på att använda 0A2 (stabb 150V) för att få till stabil spänning, också ett rör som är billigt. För min del räknar jag med att det behövs ungefär 6 +150V-matningar och 2 -100V.
Jag har ingen koll på regulatorrör, men alltid när jag läser om dem verkar de så... dåliga. Reglerar oexakt, kräver hög tändspänning och kan inte svälja särskilt mycket ström. Missar jag nånting?
Så jag tänkte att man gör en "inverted SR latch" istället, av två EH90, så det blir en NAND-baserad historia. Nån som har kommentarer på denna tankegång?
Nu blev det faktiskt intressant. Rita kopplingsschema! Nu var jag tvungen att städa upp mina kladd lite :-) jag har dock inte nåt bra elektronik-cad-program än... http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/D-latch.jpg
Ah, såklart. Jag var lite distraherad förut för att jag egentligen höll på med att förbereda för Updates höstmöte. Ja det verkar vara en kompakt och okomplicerad lösning.
Sen så får man enkelt till en D-latch (som man behöver ett gäng av) med två EH90 till. Rent och fint :-)
Ah, fint! För min del (skissade lite) så borde en Eccles-Jordan plus 1/2 ECC91 och en handfull halvledardioder räcka för en D-latch. Det är ett och ett halvt rör, och dioderna får plats rakt bakom rören i modulerna. Ditt sätt är på sätt och vis roligare, men jag har en del verkliga begränsningar som gör att jag måste satsa på kompakta kretsar, som sagt. Det slår mig (igen) att det är rätt kul att vi får så olika maskiner! Det maximerar liksom glädjen av att vi bygger varsin. :)
Ska även installera ett tidrelä för mjukstart av glödtrådarna. :) Hm, mjukstart? Lägger du på låg spänning först ett tag?
Ja, tänkte börja med halva spänningen några sekunder. Det lär bli en del kraftcyklande under byggandet, och även därefter kommer ju maskinen knappast att stå igång 24/7, så det blir en del påfrestningar på rören. Kommersiella konsumentapparater med många rör verkar ibland ha löst det genom att stegra spänningen långsamt med en termistor eller motsvarande, och en del apparater, t.ex. förstärkare, har ju en stand-by där glödspänningen ligger kvar. Tidrelät får också styra de höga spänningarna så rören är varma innan de får 300V över sig, det verkar också spela roll men jag kommer inte ihåg vad skademekanismen var. Bjarni