Bjarni Juliusson skrev 2013-11-21 20:19:
On 11/21/2013 06:45 PM, Anders Magnusson wrote:
On 11/21/2013 03:40 PM, Anders Magnusson wrote:
Nån dag måste jag verkligen lära mig SPICE. Har du några nybörjartips? Det är faktiskt enkelt. Tips är att plocka ner ltspice, klicka runt
Bjarni Juliusson skrev 2013-11-21 17:15: lite och göra en enkel RC-krets och pulsa in och kolla utgången. Det går att se vad den genererar för netlist av den bilden också.
Hm, undrar om det är för att det kräver Wine som jag inte har orkat pröva ltspice... Nån sorts mystiskt psykologiskt hinder där. Får kika på det nästa vecka. Jag kör det på mac. Jag har råkat skaffa en sån. Men wine torde funkar bra, jag har snurrat massor med saker under wine (och ubuntu).
Skickar man en 2us in-puls får man ut enligt detta: http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/131121/ecc83-kurva.jpg
Ser ju bra ut. :) På nån skala :-) Kortar man ner pulserna ytterligare börjar den se riktigt vidrig ut :-/
Men på simuleringen (och tidigare diskussion) verkar det gå bra upp till 1MHz med ECC83. Du nämnde förut att du hade testat lite med EH90, och att du fick <100ns omslag, men så sa du också att det funkade bra ner till 5-10µs pulstid, sen blev det dåligt. Kan du förtydliga de resultaten? Kanske visa nån trejs om du sparade? Nja, med ECC91 (6J6) och E90CC, inte 83, fick jag rätt hyfsat resultat. Jag sitter och skall försöka fixa kurvorna nu för 91:an, det är rätt komplext på det viset det är gjort, man skall använda matlab för att matcha kurvorna och det behärskar jag inte. Se http://www.normankoren.com/Audio/Tubemodspice_article.html för info. ECC91 har mycket lägre inre resistans än ECC83 så det skall funka bättre vid högre frekvens tycker jag. Den kan man ju kanske simulera med ECC88 också, den skall tydligen vara ännu bättre (tycker Philips :-)
Med EH90 fick jag omslag rätt fort, men in-fyrkantvågen var så dålig så det var svårt att avgöra nåt mer än att det verkade gå tillräckligt fort att reagera på indatat. Vackra pulser har varit problem hela tiden, men jag har tänkt bygga en pulse-shaper med ett par EL90. Jag ropade in ett dussin på tradera härom dan för några kronor, och nu kanske man kan simulera det också :-)
Du nämnde också att det märktes skillnad på tiderna om man inte ströp rören så hårt. Vore det en ide att ha nåt arrangemang för att tweaka bias-spänningen, den negativa matningsspänningen alltså?
Vad heter egentligen biasing på svenska? :/
Gallerförspänning. Transkonduktans heter branthet på svenska. Anledningen till att det tog tid var inte bottnings-problemet som man har på transistorer utan att det tar tid för "spiken" att ladda ur, så om arbetspunkten ligger högre upp på den så kan man köra fortare.
Heh, praktiskt att det finns saker tillgängliga :-) Själv har jag rätt begränsat med saker, det mest upphetsande är en stor kartong med en massa motstånd huller om buller från när Elverkstan avvecklades från LTU. Men google har visat att man kan få tag på det mesta billigt om man söker lite.
Jag antar att du inte har för vana att åka till ETA-auktionen? De mer eller mindre ger bort komponenter i påsvis, men med reskostnaden från Luleå blir det kanske inte så värt ändå...
Nja, det är lite för ocentralt :-) Hm, man kanske skulle ta planet och flyga ner en vända? :-)
Det jag har som närmaste fundering är om jag skall montera rörhållarna i plåt eller nån slags laminatskiva? Jag gjorde min testbädd av en masonitskiva med ett gäng hål i, men nåt som är ungefär som kretskortslaminat skulle vara både enkelt att jobba med och vara rätt brandsäkert. Ideer?
Ptja, vilka är villkoren? På vilket sätt ska det vara lätt att jobba med? Lätt att snickra till? Det gör man ju bara en gång. :) Jag gjorde några testplåtar med rörsocklar. Det var aluminiumplåt som jag klippte med nibbler, borrade och filade upp hål, och sen nitade fast socklar i. Det enda som var jobbigt var filandet, men har man en ordentlig borr så är det väl ett mindre problem; jag har bara en handborrmaskin och borrar upp till 11mm eller nåt.
Tja, jag har inte så många villkor ännu :-) Jobba med hålpunch i vanlig plåt är rätt tidsödande men blir snyggt.
FR-2 alias SRBP/Pertinax/Paxoline/Bakolite/fenolpapp är ju ett väldigt trevligt material att jobba med å andra sidan, men lätt att skada. Jag köpte nyligen ett par A4-ark att ha som "spacers" i mina rörmoduler, alltså för att trä upp komponenterna på för mekanisk rigiditet. Finns att köpa i varierande sorter och mängder på eBay till varierande priser. Nackdelarna med FR-2 är som sagt att det lätt blir skadat så att det går flisor ur det, och dels att det inte är så snyggt att ha på "utsidan". Jag har en del plåt med sånt där fejklädermönster i blått/svart som jag använder till delar som syns. :)
Nej nu blev jag sugen på att gå hem och bygga lite, och klockan är ju bara åtta så än kan jag väsnas. Vi hörs!
-- R