Nu har jag inte skrivit på länge. Har ägnat mig åt lite andra saker, men ska försöka ta tag i datorbygget igen ikväll. Jag svarar på dina två senaste brev tillsammans i det här brevet! On 06/16/2014 08:00 PM, Anders Magnusson wrote:
Röret till höger är alltså pulsformaren, som matas med 150V från ett 0A2. Det borde egentligen vara 5k på anoden på regulatorröret, men jag hade inga och 6k funkar.
Hm, behövs det en regulator? Eller är det bara för att få 150V?
Det är bara för att få ner svinget till omkring 100V.
Jag läste nånstans lite om att bygga bra multivibratorer, och det verkar vara bra att sänka återkopplingskapacitansen lite för att få bättre utseende på pulserna. Men det allmänna problemet är ju att man vill att derivatan på flanken på fyrkantvågen skall vara så hög som möjligt, och det motsvarar en rätt hög frekvens, så man får direkt kapacitansproblem.
Jag har funderat på om man skulle göra en "vanlig" oscillator, och sen försöka shapa simusen till fyrkantvåg. Har inte gjort några försök med det dock.
Nu råkade det sig så att jag fick lite skrotdelar från en gammal kapacitansbrygga av en bekant, och där i fanns en oscillator som är ställbar med en enda pot mellan 5kHz och 500kHz! Jag trimmade den lite, så nu går den upp till 800kHz med minskning i amplituden över 500kHz; under det är det väldigt konstant amplitud över hela skalan, omkring 100V (50V vid 800kHz). Givetvis är det sinusvåg man får ut, så nu blir det till att klippa den fyrkantig. Vad är bäst - bara förstärka signalen rakt av så att den distas till en fyrkant, eller klippa den med dioder?
http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/140616/astmult-shaper.jpg R3 och R4 bör vara variabla. U3 kommer att sluka massor med ström, men kan å andra sidan driva rätt så mycket också.
Inga konstigheter där. Ska nog ta och prova att bygga en pulsformare enligt den modellen. Pentoderna jag har läst datablad för har dock haft 0V angivet som max spänning galler-katod, och om det är så så kan man ju inte klippa genom att låta signalen gå upp över 0V. Verkar skumt tycker jag. Jag kör förresten med 300V matning just nu för att jag råkar ha det från matningen till bildröret. Det är lite bökigt, med stora resistorer och stora sving. Har du nån uppfattning om hur mycket praktisk fördel i hastighet man har med lägre anodspänning?
Nova är en trevlig arkitektur. Ska du vara exakt binärkompatibel? Det blir enklast så med testprogram och allt, dessutom så behöver man de få instruktioner som finns. Jag har dessutom hackat lite pcc så att jag får till en kompilator för den :-)
Vad lyxigt. Jag har en i stort sett färdig möjlig arkitektur (arbetsnamn TBT-12), men jag måste testa att skriva lite program för den för att utvärdera om den faktiskt är bra. Den är gjord med två krav: 1) enkla kretsar; 2) kompakt kod, eftersom jag kommer att ha extremt ont om minne. Jag vet dock inte hur kompakt koden egentligen blir i praktiken förrän jag har testat det. Får se hur jag ska gå till väga med det. Troligtvis skriver jag en assembler och en emulator och några testprogram i assembler. Problemet är att jämföra med andra arkitekturer på nåt bra sätt...
Så här ungefär: http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/140616/adder-plain.jpg Det är and-kretsarna med or-katodföljare som slukar strömmen, ungefär 100mA för en adder och det behövs 16 stycken. Det mesta av strömmen går mellan +150 och -100 så man kan ju mata den separat med 250V.
Om du byter ut två dioder och en triod-katodföljare mot en pentod-katodföljare där du matar in inputtarna till två av gallren istället då?
Nåt som jag funderat på här är att göra nåt slags trum-minne och använda kärnminnet som cache. Men det ligger långt fram...
Tillverkningen av själva trumman känns som det svåraste i hela datorbygget. Och så det senaste brevet: On 07/03/2014 11:16 PM, Anders Magnusson wrote:
6J6/ECC91 fungerade i sammanhanget oroväckande bra. Vid 200nS pulsvidd fanns det fortfarande tendens till fyrkantvåg, flanklutningen verkar vara ca 50nS.
Undrar varför mina 6J6-multivibratorer inte har kunnat komma upp i såna frekvenser...
Jag skall testa med ECC85/ECC88/PC900 också, men det är andra sockelkopplingar så det blir inte ikväll. Isynnerhet PC900 är ju gjort för UHF-tillämpningar, så det blir spännande :-)
Gjorde du detta? Bjarni