On 11/06/2013 10:34 AM, Bjarni Juliusson wrote:
On 11/05/2013 10:53 AM, Anders Magnusson wrote:
On 11/05/2013 12:27 AM, Bjarni Juliusson wrote:
On 11/04/2013 07:28 PM, Anders Magnusson wrote:
On 11/04/2013 04:57 PM, Bjarni Juliusson wrote:
Jag har inte hittat nåt bra sätt att räkna på hur mycket gallerström man råkar ut för och sånt, har du nåt tips?
Nä, det har jag inte funderat på. Behöver man veta mer än hur stort gallermotstånd man behöver för att inte skada rören? Stort gallermotstånd gör att man får längre laddningstid för gallerkapacitansen, så helst vill man ju ha det så litet som möjligt :-)
Vi tar ECC91 som exempel. Från databladen kan man få ut max tillåtna gallerström samt lite kurvor för gallerström som funktion av anodspänning för några olika gallerspänningar. Max gallerström är 8mA per triod, och ovanför +50V, där de tänka signalnivåerna ligger, påverkar inte anodspänningen gallerströmmen inom det tillåtna intervallet under 8mA.
Tänkte först göra en formel för gallerström som funktion av gallerspänning vid anodspänning >50V, för det såg ut att vara ett andragradspolynom. Vid närmare granskning visade det sig dock att det var nåt krångligare förhållande, så jag orkade inte. Vi provar den lätta metoden istället!
8mA gallerström verkar man få vid cirka 3,6V gallerspänning och 50V anodspänning. Om vi har en inkommande "1"-signalnivå på +25V så ska gallermotståndet alltså fälla 21,4V vid 8mA, vilket innebär 2k675 ohm. Använder du 3k3 är du inom specen upp till 30V insignal, så länge du håller anoden ovanför +50V. Om anoden kan hamna lägre än +50V så sticker gallerströmmen iväg lite enligt databladet; vid +30V har vi 3V på gallret vid 8mA, så då måste motståndet fälla 22V för 25V signal, vilket ger 2k75 ohm. Och så vidare.
Eller var det nåt helt annat du funderade över? :) Nja, jag har kanske gjort det för komplicerat för mej :-) Det är två kapacitanser som man måste ta hänsyn till, dels styrgallerkapacitansen som skall laddas upp eller ur, och dels kompensationskondensatorn som kan trycka in en massa ström i gallret på en gång. Men det blir kanske försumbart i sammanhanget.
Det enda som jag är lite orolig för här är att anodströmmen i EH90 är så låg, max 2mA. För att motverka kapacitanserna så skulle man nog vilja ha lite högre ström, men då blir det ECH81 istället som man måste använda.
Och vad är problemet isåfall? Är ECH81 mycket dyrare? Ja. Man måste skaffa såna på "öppna marknaden" isåfall, och då hamnar man nog på en 20 spänn per rör. Dessutom är dom större och man måste skaffa novalsocklar.
EH90 har dock väldigt bra brytspänningar; den jobbar mellan 0 och -1 på styrgallren, så det kanske går bra iallafall. Den är ju avsedd som synkseparator så förhoppningsvis så blir det vackra pulser ut :-)
Jag själv har inte reflekterat över anodström vs kapacitans eftersom jag struntar i prestandan, utan jag har bara tittat på effektåtgång och signalnivåer. Lite räknande säger mig att om jag kör med 24k-motstånd (som jag har många av) på anoderna så får jag sådär 3,5mA och 34V som låg signalnivå (~118V hög) från ett ECC91; medans om jag kör med 51k-motstånd (som jag också har många av) så blir det 1,9mA och 21V. Mina andra beräkningar har utgått från 24k anodmotstånd, både för nätagget och för spänningsdelarna mellan rören, så jag kör nog på det.
Men vad gäller anodström och kapacitans, där kan du kanske upplysa mig om hur man ska räkna för att få en uppskattning av max klockfrekvens? :)
Enkel RC-beräkning :-) (eller kanske inte så enkel, rätt grisig faktiskt). Jag räknade dels på hur lång tid det tog att ladda upp/ur gallerkapacitansen genom motstånden tills trioden öppnat eller strypt flödet, och dels på hur mycket extra "skjuts" man får med kompensationskondensatorn. Den senare måste dessutom hinna ladda ur/upp sig innan pulsen går åt andra hållet, då blir det via ett motståndsnät. När man försökte kombinera båda kapacitanserna för ett slutvärde så blev det extremt grisigt :-/ Däremot är det inte jättesvårt, det tar bara lite tid. Formlerna står i Schröder-boken. -- Ragge
Bjarni
_______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator