Hejhopp, Bjarni Juliusson skrev 2014-06-13 16:54:
Länge sen det var nån aktivitet här på listan nu. Hur går det? Rapport kommer längre ner...
För min del har jag experimenterat mig fram till en klockgenerator som funkar rätt bra. Det är en oscillator av den sorten som i princip är som en kapacitanskopplad flip-flop med två trioder, plus en pulsformare för att få lite kantigare pulser och lagom amplitud, ungefär 100V. Totalt är det två st ECC91 och ett regulatorrör; oscillatorn kör på 300V och pulsformaren på 150V.
Två ECC91? Scheman bitte :-) Hur långt upp funkar den bra? Själv har jag gjort en "klassisk" med ECC91(5J6) som multivibrator + EL90 som pulse-shaper. Funkar bra upp till ca 500ns pulsvidd, sen blir det dåligt. När man simulerar så kan man gå högre, men nåt fallerar över 500ns så den tappar amplituden. Har inte brytt mej i vad det är än, det är tillräckligt snabbt för tillfället :-)
Ska testa lite till med den och sedan bygga en slutgiltig modul. Har klippt plåt och nitat i socklar för rören, och bestämt en sorts mekanisk formfaktor, vilket är det svåraste...
Sen ska jag testa lite flip-flop-designer och välja en, och bygga ett par räknare: en biträknare för att stega genom bittarna i ett ord i bildröret, och en refreshräknare. Sen blir det att bygga D/A-omvandlare, som jag har simulerat lite på och har en design för som förhoppningsvis fungerar tillräckligt bra.
När jag har gjort all de sakerna så borde jag kunna få bildröret att visa ett pricknät! :D
Förresten, jag hittade en fascinerande teknik för att bygga ringräknare med transistorer i breakdown:
http://www.dos4ever.com/ring/ring.html
Se "An amazing ring counter circuit" på den sidan.
Mmm, Ronald Dekker :-) Det är han som gjort uTracern jag köpte. Han verkar ha oändligt med tid över till roliga projekt...
Det är alltså en transistor per steg i räknaren, vilket är intressant för mig som vill använda minsta antal komponenter i min dator och dessutom gärna använder så många olika exotiska teknologier som möjligt. Skulle kunna bygga skiftregister med den där tekniken. Då blir det två transistorer per steg och tvåfasklockning.
Har experimenterat lite med olika transistorer och komponentvärden, men har lite smuts i spänningen som jag inte har tagit reda på var den kommer ifrån och som pajar mina mätvärden lite. Säkerligen är det mitt väldigt snabbt hopslänga variabla nätagg som är orsaken.
Vad har du haft för dig ragge? :) Alldeles för mycket, nu senast har jag varit på I19 i grönkläder en vecka, men förutom det:
- Spänningsförsörjning, ett evigt problembarn. Nu till slut så tror jag det blir att linda egna trafosar. I Schröders bok så finns det rätt enkla kurvor för sånt, och jag har ett gäng kärnor som klarar runt 800mA vid halvvågslikriktning. Det blir AZ4/AZ12 för 150-volten samt UY1 för -100 i den. Det blir runt 5A som kommer att slukas per krets. - Arkitektur: Till slut så har jag kommit fram till att det blir DG Nova som får stå modell. 22 instruktioner, så inte alltför mycket logik i avkodningen, samt att den är mycket modulär. Man kan implementera bara grunduppsättningen av instruktioner, sen lägga till sånt som stack, bytepekare, mul/div, minneshantering etc. Jag har komplett uppsättning testprogg på hålremsa :-) - ALU: Den har ADD, Negate, Complement och And i olika kombinationer. Det som är knöligast är adderbiten och ripplecarry, men konstruktionen som jag plockat fram som verkar mest lovande har 7ns omslagsfördröjning på Cout, så 16 bittar i rad blir 112ns, klart godkänt. Själva Sum-out ligger på runt 250ns, men det gör mindre eftersom det inte påverkar ripplecarryn. Drawbacken här är att det går massor med ström, runt 1.6A under en addition. Fortfarande arbetsmateriel. - Minne: blir kärnminne, men jag är inte nöjd med resultatet än. Har dock inte testat så mycket. Tanken är att göra typ en "spartrafo" som man sätter på katoden på nåt bra drivrör så att man får upp strömpulsen genom minneskärnan. Man behöver runt 400mA genom kärnan, vilket är lite mycket för ett vanligt rör. Det är nuvarande status. Har dock suttit fast i en hel del andra saker på sista tiden, så det har inte blivit alltför mycket gjort, men snart skall man väl komma igång igen :-) -- Ragge