Bjarni Juliusson skrev 2014-07-10 19:45:
Nu har jag inte skrivit på länge. Har ägnat mig åt lite andra saker, men ska försöka ta tag i datorbygget igen ikväll. Jag svarar på dina två senaste brev tillsammans i det här brevet! Heh :-) Jag har varit på långsemester och försöker hinna ikapp med allt härhemma. ...och nu kom jag ner till datorlistmailen...
On 06/16/2014 08:00 PM, Anders Magnusson wrote:
Jag läste nånstans lite om att bygga bra multivibratorer, och det verkar vara bra att sänka återkopplingskapacitansen lite för att få bättre utseende på pulserna. Men det allmänna problemet är ju att man vill att derivatan på flanken på fyrkantvågen skall vara så hög som möjligt, och det motsvarar en rätt hög frekvens, så man får direkt kapacitansproblem.
Jag har funderat på om man skulle göra en "vanlig" oscillator, och sen försöka shapa simusen till fyrkantvåg. Har inte gjort några försök med det dock.
Nu råkade det sig så att jag fick lite skrotdelar från en gammal kapacitansbrygga av en bekant, och där i fanns en oscillator som är ställbar med en enda pot mellan 5kHz och 500kHz! Jag trimmade den lite, så nu går den upp till 800kHz med minskning i amplituden över 500kHz; under det är det väldigt konstant amplitud över hela skalan, omkring 100V (50V vid 800kHz). Givetvis är det sinusvåg man får ut, så nu blir det till att klippa den fyrkantig.
Vad är bäst - bara förstärka signalen rakt av så att den distas till en fyrkant, eller klippa den med dioder?
Bra fråga, jag har funderat lite på det jag också. Man vill ju ha nån slags signal med 50-100V sving när man är klar (eller +-25V?) , så det är kanske nån sharp-cutoff-pentod som är enklast.
http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/140616/astmult-shaper.jpg R3 och R4 bör vara variabla. U3 kommer att sluka massor med ström, men kan å andra sidan driva rätt så mycket också.
Inga konstigheter där. Ska nog ta och prova att bygga en pulsformare enligt den modellen. Pentoderna jag har läst datablad för har dock haft 0V angivet som max spänning galler-katod, och om det är så så kan man ju inte klippa genom att låta signalen gå upp över 0V. Verkar skumt tycker jag.
Nja, det brukar ju inte vara nån fara om man inte matar på spänningen alldeles för länge. En koll visar att 6AQ5 är specad upp till 8.5V gallerspänning, så det är nog inga problem med att bli lite positiv ibland :-) En intressant sak jag såg är att 6AQ5 (==EL90) har samma karakteristik som 6V6, vilket ju är ett mycket populärt ljudrör, och tillochmed som JJ tillverkar. Månntro dock om man får för mycket ful-kapacitanser i bakelitsockeln?
Jag kör förresten med 300V matning just nu för att jag råkar ha det från matningen till bildröret. Det är lite bökigt, med stora resistorer och stora sving. Har du nån uppfattning om hur mycket praktisk fördel i hastighet man har med lägre anodspänning?
Nope. Det borde ju dessutom vara tvärtom; eldar man på mer så går det fortare :-) Om du inte kör med låga strömmar istället då?
Så här ungefär: http://www.ludd.ltu.se/~ragge/vtc/140616/adder-plain.jpg Det är and-kretsarna med or-katodföljare som slukar strömmen, ungefär 100mA för en adder och det behövs 16 stycken. Det mesta av strömmen går mellan +150 och -100 så man kan ju mata den separat med 250V.
Om du byter ut två dioder och en triod-katodföljare mot en pentod-katodföljare där du matar in inputtarna till två av gallren istället då?
Jag har testat att försöka styra strömmen på några pentoder med separat bromsgaller, men det har ingen effekt alls, det går inte. Det finns dock specialpentoder som kunde regleras på det sättet (avsedda för datorbruk), men jag har ingen att testa med. Eller tänkte du att man försöker använda skärmgallret som styrgaller också? Hm, har jag inte tänkt på. Skall testa nån dag :-)
Och så det senaste brevet:
On 07/03/2014 11:16 PM, Anders Magnusson wrote:
6J6/ECC91 fungerade i sammanhanget oroväckande bra. Vid 200nS pulsvidd fanns det fortfarande tendens till fyrkantvåg, flanklutningen verkar vara ca 50nS.
Undrar varför mina 6J6-multivibratorer inte har kunnat komma upp i såna frekvenser...
Bra fråga. Jag har nu testat en hiskelig variant på olika saker, men varit jättedålig på att dokumenterat resultatet :-/ Det är dags för lite bättring på den fronten. Kan ju nämna här att när jag simulerar kretsar i SPICE så har jag märkt att man ligger väldigt nära verkligheten upp till man börjar närma sig 1us, då börjar verkligheten braka ihop på lite olika sätt, som jag inte alls förstår varför. En sak är att man får betydligt mindre amplituder när man går upp i frekvens, och jag har inte begripit varför. Dock så låg jag härom kvällen och läste en föredömligt bra bok jag hittat, "Radiorör och deras användning", och där talade man en del om HF-problemet och att det tar för lång tid att accelerera upp elektronerna i HF-tillämpningar på grund av distans, rymdladdning och sånt. Det skulle kunna vara det som ställer till det. Jag skall se om man kan tillämpa de formler som beskrivs för att räkna ut tiden, det var en massa area och sånt inblandat så det är lite knöligt. Men det skulle också kunna förklara varför katodföljare blir så trevliga, då har man ju i princip en konstant ström och också en konstant rymdladdning så det borde inte behövas en rivstart så fort man går från etta till nolla :-)
Jag skall testa med ECC85/ECC88/PC900 också, men det är andra sockelkopplingar så det blir inte ikväll. Isynnerhet PC900 är ju gjort för UHF-tillämpningar, så det blir spännande :-)
Gjorde du detta? Inte än, men det blir :-) Isynnerhet PC900 har väldigt låg kapacitans A-g så den borde vara kul. Sen beror det på om rymdladdningsproblemet finns där också om man switchar den på och av.
Nåt annat jag insåg när jag kladdade lite är att man nog vill AC-koppla allt man kan i maskinen och släppa igenom strömspikar när man vill slå om latchar, istället för att försöka ha en massa snygga fyrkantvågor. Det känns som det blir enklare logik på det viset, och man behöver inte bry sig i att pulser blir fula och sånt; det är ju en "spik" man vill ha igenom :-) Boken jag nämnde ovan finns förresten ute på Tradera för 4 kronor just nu; http://www.tradera.com/item/342298/213287293/radioror-och-deras-anvandning-p... om nån känner sig sugen :-) -- Ragge