Jag sitter och skissar lite på hur man vill montera sakerna fysiskt för att det skall bli bra. Jag kan tänka mej två scenarion: - Göra 19-tumsplåtar som sitter vertikalt med rören utåt. Blir lättåtkomligt både fram och bak men tar utrymme. - Göra plåtar man stoppar in i rack och får dra ut på skenor, ungefär som annan rackmonterad utrustning fungerar. Betydligt mer kompakt, men man måste nog ha fläktar som blåser ut varmluften från varje sektion för att inte överhetta den ovanför. Tips/ideer/erfarenheter efterfrågas? -- Ragge
On 08/22/2013 12:28 PM, Anders Magnusson wrote:
Jag sitter och skissar lite på hur man vill montera sakerna fysiskt för att det skall bli bra.
Hur tänker du dig montera de andra komponenterna förutom rören? Ska du ha dem liksom rakt bakåt från varje rör, med nån sorts kort några cm bakom rören som andra änden av komponenterna sitter i, eller ska du sätta komponenterna platt på ett kretskort eller turretboard eller nåt sånt? Hur djupt bakom rören blir maskineriet alltså, och behöver du utrymme i nån annan riktning än bakåt? Jag själv har börjat göra små moduler med ett par rör per modul monterade i en frontplåt och två nivåer av kort rakt bakom och parallella med fronten, och komponenterna hängande mellan dessa rakt bakåt från röret. Såhär: http://www.update.uu.se/~bjarni/temp/modul.png Kontaktdonet där bak har jag ändrat till en rad med sockerbitar. Matningsspänningarna går via fyra lodräta tjocka koppartrådar som går längs baksidan på traven med moduler. Varje modul har alltså fyra positioner i sockerbitsraden som träs på trådarna uppifrån och sen skruvas åt. På så vis slipper jag dra en miljard enskilda sladdar för matningen till alla modulerna. Förmodligen blir det även moduler med fler än två rör för att minska sladdarna som måste kopplas bakpå. Historiskt har ju liknande arrangemang förekommit: http://vintchip.com/MAINFRAME/IBM701/ibm701-1a.JPG IBM körde även med sina "pluggable modules", men det verkar töntigt: http://www.nzeldes.com/HOC/images/Pluggable02.jpg
- Göra plåtar man stoppar in i rack och får dra ut på skenor, ungefär som annan rackmonterad utrustning fungerar. Betydligt mer kompakt, men man måste nog ha fläktar som blåser ut varmluften från varje sektion för att inte överhetta den ovanför.
Vilken orientering tänker du dig på de här modulerna? Menar du i princip som din första ide men i flera lager bakom varann, som kan dras ut i sidled på skenor?
On 08/22/2013 02:40 PM, Bjarni Juliusson wrote:
On 08/22/2013 12:28 PM, Anders Magnusson wrote:
Jag sitter och skissar lite på hur man vill montera sakerna fysiskt för att det skall bli bra.
Hur tänker du dig montera de andra komponenterna förutom rören? Ska du ha dem liksom rakt bakåt från varje rör, med nån sorts kort några cm bakom rören som andra änden av komponenterna sitter i, eller ska du sätta komponenterna platt på ett kretskort eller turretboard eller nåt sånt?
Hur djupt bakom rören blir maskineriet alltså, och behöver du utrymme i nån annan riktning än bakåt?
Jag själv har börjat göra små moduler med ett par rör per modul monterade i en frontplåt och två nivåer av kort rakt bakom och parallella med fronten, och komponenterna hängande mellan dessa rakt bakåt från röret.
Såhär:
http://www.update.uu.se/~bjarni/temp/modul.png Vad har du när du ritar såna där saker? Det set ju bra ut :-)
Iallafall; jag tänkte göra det i 19-tumssektioner för rackmontage. Tänk dig en plåt som är en HE hög, den kan ha 16 miniatyrrör på bredden som sitter monterade horisontellt. Ett register är en plåt som är 4 HE hög, samma koncept, fast 64 rör då. Allt lödes sedan direkt på socklarna, och ev. lödöron på pertinax.
Kontaktdonet där bak har jag ändrat till en rad med sockerbitar. Matningsspänningarna går via fyra lodräta tjocka koppartrådar som går längs baksidan på traven med moduler. Varje modul har alltså fyra positioner i sockerbitsraden som träs på trådarna uppifrån och sen skruvas åt. På så vis slipper jag dra en miljard enskilda sladdar för matningen till alla modulerna.
Hm, sockerbitar, kan ju vara en ide. Noterat :-)
- Göra plåtar man stoppar in i rack och får dra ut på skenor, ungefär som annan rackmonterad utrustning fungerar. Betydligt mer kompakt, men man måste nog ha fläktar som blåser ut varmluften från varje sektion för att inte överhetta den ovanför.
Vilken orientering tänker du dig på de här modulerna? Menar du i princip som din första ide men i flera lager bakom varann, som kan dras ut i sidled på skenor?
Yep. Man lägger ner modulerna på rackskenor helt enkelt, och då blir det kanske en 15-16 HE-moduler på en utdragbar "rackrörenhet". Sen har man bara en distans på 4HE eller nåt till nästa enhet uppåt. Det som kan vara bättre med den iden är att det blir enklare att hantera kylningen med fläktar istället för att allt bara sitter på framsidan av ett rack, fast underhållet blir lite svårare. Sen är det mindre imponans på en sån :-) -- Ragge
On 08/22/2013 04:20 PM, Anders Magnusson wrote:
http://www.update.uu.se/~bjarni/temp/modul.png Vad har du när du ritar såna där saker? Det set ju bra ut :-)
Ha ha, pennverktyget i GIMP. :D
Iallafall; jag tänkte göra det i 19-tumssektioner för rackmontage. Tänk dig en plåt som är en HE hög, den kan ha 16 miniatyrrör på bredden som sitter monterade horisontellt. Ett register är en plåt som är 4 HE hög, samma koncept, fast 64 rör då.
Allt lödes sedan direkt på socklarna, och ev. lödöron på pertinax.
Aha, OK. Väldigt platt bakåt alltså.
Vilken orientering tänker du dig på de här modulerna? Menar du i princip som din första ide men i flera lager bakom varann, som kan dras ut i sidled på skenor? Yep. Man lägger ner modulerna på rackskenor helt enkelt, och då blir det kanske en 15-16 HE-moduler på en utdragbar "rackrörenhet". Sen har man bara en distans på 4HE eller nåt till nästa enhet uppåt.
Aha så, som byrålådor med rören uppepå? Jag tänkte stående, som att dra ut böcker ur en bokhylla liksom. Gör man så så syns ju en panel med rör utåt, och så kan man blåsa luft uppåt igenom stacken istället för i sidled.
Det som kan vara bättre med den iden är att det blir enklare att hantera kylningen med fläktar istället för att allt bara sitter på framsidan av ett rack, fast underhållet blir lite svårare. Sen är det mindre imponans på en sån :-)
Ja, det är ju såklart trist om man inte kan se *alla* rören. :D Du förresten, du har byggadator@ludd.ltu.se som To: i ditt brev och i nåt tidigare brev. Om jag svarar till den adressen så får jag en studs om att adressen inte finns. Ska det inte vara Byggadator@lists.ludd.ltu.se?
On 08/22/2013 05:05 PM, Bjarni Juliusson wrote:
Du förresten, du har byggadator@ludd.ltu.se som To: i ditt brev och i nåt tidigare brev. Om jag svarar till den adressen så får jag en studs om att adressen inte finns. Ska det inte vara Byggadator@lists.ludd.ltu.se?
Ja, jag vet inte var det kommer ifrån. Det jag skickar har lists, men det är nog nåt som skrivs om nånstans. Får kolla. -- R
On 08/22/2013 12:28 PM, Anders Magnusson wrote:
Tips/ideer/erfarenheter efterfrågas?
Någon erfarnhet har jag väl inte att tala om. Jag vill minas av de rör-maskiner jag sett bilder på (IBM och UNIVAC) hade sina rör på moduler som sköts in i maskinen. Men helt klart behöver du luftcirkulation. Typ sånna här: http://www.chipsetc.com/uploads/1/2/4/4/1244189/8589119_orig.jpg?549 Bildgooglar man hittar man ju lite roliga saker: http://lekernel.net/blog/wp-content/uploads/2010/09/memorytubes.jpg Jag och bjarni var och hämtade datorer på partikelacceleratorn "cryring" i stockholm. Den finns inte längre, men dom hade kvar lite rolig hemmagjord utrustning som kanske kan vara inspiration: http://www.update.uu.se/~pontus/bild/sthlm_haul/workshop_equipment.jpg Jag tror bjarni har mer bilder. /P
participants (3)
-
Anders Magnusson
-
Bjarni Juliusson
-
Pontus