Jag flyttar den här diskussionen till listan istället. On 08/21/2013 11:22 AM, Anders Magnusson wrote:
Man kan ju kanske ha nåt i stil med att när PCn skall laddas med ett nytt värde så kommer den först att nollställas, för att i nästa steg så sätts de bittar som skall vara satta. Då kan man styra med en in-heptod som bara leder när det skall in data i registret.
Ja, det förstås, det borde ju funka.
Jo, jag tänkte på kondingarna jag också :-) Använde du ECC83? Jag skall bygga en liten testbädd också snart, men måste fixa så jag har +- 150 volt på nåt bra sätt :-)
Jag har använt ECC83, ECC803 och nåt till liknande rör i räknaren. Tror faktiskt att det sitter tre olika rör i den nu. Vad gäller spänningarna så har jag inte kommit till nån vettig insikt i hur man bör välja dem. +/-150V funkar ju, och det gör +150/-100 också, eller +170/-230 eller nästan vad som helst. Det blir lite olika motstånd i spänningsdelarna mellan anoder och galler. I de gamla ritningar och manualer jag har tittat i så har de oftast massor med olika matningsspänningar utan nån särskild förklaring. I mina experiment har jag kört med +/-168V, för det hade jag till hands. Med nya nätagget nu så har jag... låt se... +140/-168, med två olika transformatorer istället för en. Det är valt utifrån vad jag hade liggande, efter att jag räknat och konstaterat att jag fick utmärkta signalnivåer med endast två motstånd av värden som jag har i drivor i en låda. Mycket lägligt. 140V-trafon ger mig mer effekt till anodströmmen, 200mA, vilket borde räcka till ungefär 40 trioder. -168V-trafon är på 10VA, vilket täcker behoven för spänningsdelarna (och en glimlampa i röd hatt som kraftindikator), och sen har jag ena lindningen av en 2x12VAC 200VA trafo för glödspänning. Jag testar alltså att köra på aningen lägre glödspänning för att förlänga livet på rören, men egentligen är det för att jag hade en sån trafo. Andra lindningen får generera -15V för transistorlogik. :) Bjarni
On 08/21/2013 02:58 PM, Bjarni Juliusson wrote:
On 08/21/2013 11:22 AM, Anders Magnusson wrote:
Man kan ju kanske ha nåt i stil med att när PCn skall laddas med ett nytt värde så kommer den först att nollställas, för att i nästa steg så sätts de bittar som skall vara satta. Då kan man styra med en in-heptod som bara leder när det skall in data i registret.
Ja, det förstås, det borde ju funka.
Enda drawbacken är nog att det går två klockpulser för att ladda ett register, första har man för att nolla registret och andra för att sätta ettorna. Å andra sidan kanske man kan göra det på en om man låter kondingen jobba mot set-signalen, och då den varar längre så "vinner" den. Fast nu börjar det bli avancerat :-)
Jo, jag tänkte på kondingarna jag också :-) Använde du ECC83? Jag skall bygga en liten testbädd också snart, men måste fixa så jag har +- 150 volt på nåt bra sätt :-)
Jag har använt ECC83, ECC803 och nåt till liknande rör i räknaren. Tror faktiskt att det sitter tre olika rör i den nu.
Vad gäller spänningarna så har jag inte kommit till nån vettig insikt i hur man bör välja dem. +/-150V funkar ju, och det gör +150/-100 också, eller +170/-230 eller nästan vad som helst. Det blir lite olika motstånd i spänningsdelarna mellan anoder och galler. I de gamla ritningar och manualer jag har tittat i så har de oftast massor med olika matningsspänningar utan nån särskild förklaring.
Det lär ju vara mest för att få till bra värden på ettor och nollor i motståndsnäten, samt att olika rör har olika arbetspunkter.
140V-trafon ger mig mer effekt till anodströmmen, 200mA, vilket borde räcka till ungefär 40 trioder. -168V-trafon är på 10VA, vilket täcker behoven för spänningsdelarna (och en glimlampa i röd hatt som kraftindikator), och sen har jag ena lindningen av en 2x12VAC 200VA trafo för glödspänning. Jag testar alltså att köra på aningen lägre glödspänning för att förlänga livet på rören, men egentligen är det för att jag hade en sån trafo. Andra lindningen får generera -15V för transistorlogik. :)
Jag läste nånstans att det var bra att ha lägre glödström än avsett. Nån ide om varför det är bättre och hur mycket det påverkar? Man borde ju få sämre egenskaper på röret i allmänhet också om man gör så...? -- R
On 08/21/2013 04:23 PM, Anders Magnusson wrote:
Jag läste nånstans att det var bra att ha lägre glödström än avsett. Nån ide om varför det är bättre och hur mycket det påverkar? Man borde ju få sämre egenskaper på röret i allmänhet också om man gör så...?
I digitala tillämpningar så spelar ju inte rörens egenskaper så mycket roll. Om lägre glödström ger lägre emission och därmed lägre transkonduktans så leder väl det bara till att man får lite lägre sving på outputten, och man brukar ju ha ganska ordentliga marginaler. I analoga tillämpningar är det väl värt att rören lever kortare mot att man får högre förstärkning, men i en digital krets med många rör kan jag tänka mig att livslängden på rören är viktigare än svinget på anoderna, speciellt som cutoff som jag förstått det är onyttigt för rören och de lever kortare i digitala kretsar som resultat.
participants (2)
-
Anders Magnusson
-
Bjarni Juliusson