Hej Svej Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull: Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se Nåja. Mitt datorbygge befinner sig i allra högsta grad på planeringsstadiet. Jag vill bygga en transistorbaserad maskin och tyckte det var lite för vanligt och tråkigt att bygga med 74-logik, jag tar steget längre och vill bygga med diskreta komponenter. Främst vill jag lära mig hur en CPU kan funka på allra lägsta nivå och har ingen ambition att uppfinna någon ny spännande arkitektur. Därför så har jag valt att implementera en PDP-8. Den är lagom komplicerad och det finns en massa mjukvara som man får helt gratis om man lyckas göra den kompatibel nog. Jag har inte bestämt mig vilken PDP-8-modell jag ska försöka efterlikna, men min idé är att designa en CPU med en 8:a som förlaga och bryta upp den i "Flip Chips" utan ambitionen att göra dom kompatibla eller alls likadana som DEC's Flip Chips. För att det inte ska bli så stort så tänkte jag göra det med ytmonterade komponenter. Om man gör dubbelsidiga kort och går ner så långt man tror man kan löda så borde man kunna göra en ganska kompakt maskin. Min främsta inspiration är Dieters MT15: http://www.6502.org/users/dieter/mt15/mt15.htm Så, var står jag. ptja. jag har också ynglat av mig och renoverar kåken så tiden är ganska knapp. Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut. Försöker också få ett bättre grepp om åttor i allmänhet. Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna. 2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt) 3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar, men hur komplex ska jag göra minnesadresseringen. Ska jag nöja mig med 4kW eller satsa på fulla 32kW. (Någon har sagt att PDP-8/a kan expanderas till 128kW, förmodligen med tredjepartsexpansioner). Så, om några år kanske jag kommit en bit på vägen. Under tiden så ska jag njuta av era diskussioner om rör och reläer. Nablaman: Är det här något för Zusie? http://hackaday.com/2013/08/12/converting-a-flip-dot-display-to-work-like-co... Mvh, Pontus.
Hejhopp, och välkommen! On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Hej Svej
Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull:
Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se jodå, den 750:n kommer från LTU, minns dock inte vilken den var. Om den har ett klistermärke på fronten med en bild på Eliza så är det Omega, annars Tau :-) Jag vill minnas att vi stoppade i den allt vi kunde innan den åkte till Brädgårdsgatan.
-- Ragge
On 08/21/2013 10:31 PM, Anders Magnusson wrote:
Hejhopp, och välkommen!
tack
jodå, den 750:n kommer från LTU, minns dock inte vilken den var. Om den har ett klistermärke på fronten med en bild på Eliza så är det Omega, annars Tau :-) Jag vill minnas att vi stoppade i den allt vi kunde innan den åkte till Brädgårdsgatan.
-- Ragge
Något klistermärke eller rester därutav har jag inte sett, så det är nog Tau. den var ganska fullproppad och hade ett nätagg i reserv. tyvärr hade jag inte plats för diskarna men dom hamnade hos updatingen Keba. Innan du fråga, nej jag har inte haft igång den, nätagget skrämmer skiten ur mig :) Och jag vill inte trycka på ON innan jag kikat lite på kondingarna. /P
Hej Pontus! Jag kan intyga att ditt garage är grymt ;-) Skulle du inte bygga datorgolv och ha igång några maskiner? Ang flipdoten så har tanken slagit mig med. Riktigt kul att se att någon genomförde det!
On Thu, Aug 22, 2013 at 10:19:30AM +0200, Fredrik Andersson wrote:
Jag kan intyga att ditt garage är grymt ;-) Skulle du inte bygga datorgolv och ha igång några maskiner?
Jodå! och under sommaren har jag spenderat några nätter med att bygga färdigt golvet och öppna upp en dörr mellan huset och garaget. Så det tar sig. /P
On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut.
Det låter ungefär som det jag ägnat mig åt det senaste året eller så. Har lärt mig rätt mycket, och fått mycket bättre koll på el, så om du har lust att hänga nån dag så kan jag försöka hjälpa dig. Det går ju ofta lättare att lära sig interaktivt, så att säga. Min känsla är i alla fall att det hela är väldigt _enkelt_, och att lärandet handlar mest om att internalisera det så att det blir intuitivt. Om man har känslan att det verkar invecklat så har man förmodligen missförstått nåt. Det är nog mitt bästa allmänna råd om grundläggande ellära. Liknelsen med vatten tycker jag funkar rätt bra (spänning=tryckskillnad, ström=ström, motstånd=motstånd), och sen bankar man in i huvudet att Ohms lag alltid gäller oavsett hur ointuitivt det kan verka om man inte förstått riktigt. Eller är jag på för låg nivå nu, kan du det här redan? :) DTL är nog det som är enklast att bygga. RTL kan dra åt fanders!
Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna.
Säg att du kör med 1k kollektormotstånd och 5V matning. Då kan vi räkna på 5mA per transistor, vilket blir 25mW. Lägg till det lite till för logiknätet, men där kan du köra t.ex. ett 5k motstånd till Vcc och dioder som inputtar (för en AND-grind som exempel), så du får 1mA per transistor där, så kanske 30mW totalt då. Hur många transistorer behövs för en PDP-8? Fem tusen? Isåfall är du uppe i sådär 150W. Ni andra, har jag räknat riktigt nu?
2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt)
Det beror nog väldigt mycket på hur mycket du placerar på varje kort och hur mycket tid du lägger på att optimera layouten.
3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar
Åh så dåligt, buuuuuu!
On 08/22/2013 02:20 PM, Bjarni Juliusson wrote:
Det låter ungefär som det jag ägnat mig åt det senaste året eller så. Har lärt mig rätt mycket, och fått mycket bättre koll på el, så om du har lust att hänga nån dag så kan jag försöka hjälpa dig. Det går ju ofta lättare att lära sig interaktivt, så att säga.
Det skulle jag gärna göra när tillfälle ges. Att gå igenom en flip-flop eller adderare hela vägen från dioder och transistorer.
Min känsla är i alla fall att det hela är väldigt _enkelt_, och att lärandet handlar mest om att internalisera det så att det blir intuitivt. Om man har känslan att det verkar invecklat så har man förmodligen missförstått nåt. Det är nog mitt bästa allmänna råd om grundläggande ellära.
Det är hela tiden talldankar som går upp och polletter som faller ner. Det är sällan något enskilt koncept känns särskilt komplicerat, det är rätt skönt.
Liknelsen med vatten tycker jag funkar rätt bra (spänning=tryckskillnad, ström=ström, motstånd=motstånd), och sen bankar man in i huvudet att Ohms lag alltid gäller oavsett hur ointuitivt det kan verka om man inte förstått riktigt.
Eller är jag på för låg nivå nu, kan du det här redan? :)
Njaej. Det är väl ungefär där jag är. Jag gillar liknelsen med vatten åtminstone på den här nivån. Jag kan titta på ett schema över en enkel grind och förstå hur just den grinden fungerar, om jag får tänka på det en stund i alla fall. Jag har kanske gjort ett misstag när jag försökt förstå DTL, RTL och TTL samtidigt. Det blir lite snurrigt då. Det som känns som ett stort luddigt moln av okunskap nu är vad som händer när jag kopplar ihop grindar. Behöver jag bekymra mig om fanout och fanin? Hur stor kan kretsen bli innan propageringstider spelar in? Kommer brus bli ett problem?(vad är brus) Väl förbi den horisonten så lurar saker som datavägar/bussar och klockan.
DTL är nog det som är enklast att bygga. RTL kan dra åt fanders!
Jag har fått för mig att 8/s var RTL, men den var visst DTL den också.
3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar
Åh så dåligt, buuuuuu!
Hehe, Har du några förslag? (nej jag tänker inte virka mitt eget kärnminne). /P
On 08/22/2013 08:59 PM, Pontus wrote:
On 08/22/2013 02:20 PM, Bjarni Juliusson wrote:
Har lärt mig rätt mycket, och fått mycket bättre koll på el, så om du har lust att hänga nån dag så kan jag försöka hjälpa dig. Det går ju ofta lättare att lära sig interaktivt, så att säga.
Det skulle jag gärna göra när tillfälle ges. Att gå igenom en flip-flop eller adderare hela vägen från dioder och transistorer.
Ja, eller prata lite om hur en enskild transistor beter sig när man kopplar den på olika sätt. Det är nog rätt nyttigt tror jag.
Det är hela tiden talldankar som går upp och polletter som faller ner. Det är sällan något enskilt koncept känns särskilt komplicerat, det är rätt skönt.
Bra! :)
Eller är jag på för låg nivå nu, kan du det här redan? :)
Njaej. Det är väl ungefär där jag är. Jag gillar liknelsen med vatten åtminstone på den här nivån. Jag kan titta på ett schema över en enkel grind och förstå hur just den grinden fungerar, om jag får tänka på det en stund i alla fall. Jag har kanske gjort ett misstag när jag försökt förstå DTL, RTL och TTL samtidigt. Det blir lite snurrigt då.
DTL är jättelätt att förstå, TTL är snäppet knepigare. RTL är väl inte så svårt att förstå men meckigt att ha att göra med och bara allmänt dåligt.
Det som känns som ett stort luddigt moln av okunskap nu är vad som händer när jag kopplar ihop grindar. Behöver jag bekymra mig om fanout och fanin?
Ja. Outputsteget är ju en transistor som styr ett spänningsfall över ett motstånd till Vcc. Fan-out är därför i första hand beroende på storleken på det motståndet; ju större det är, desto mer påverkas signalnivån av att inputtarna drar ström. Du kan helt enkelt prova att göra lite enkla Ohms-lag-beräkningar för olika fall, där du kopplar olika antal inputtar (t.ex. 5k motstånd till basen på en transistor) till ett 1k motstånd till Vcc, och så ser du hur stor ström som går in i varje input när du har olika antal inputtar. Du kan välja att använda mindre kollektormotstånd, men då måste istället transistorn sänka mer ström genom den för att få till en låg utsignal. Du får räkna på hur mycket basström som måste in i transistorn för att den ska sänka tillräcklig kollektorström. Det enklaste är att köra upp transistorn i saturering och därmed få minimal resistans genom transistorn, alltså minimalt spänningsfall mellan kollektor och emitter, och en svalare transistor som resultat. Om du vill pressa ut prestanda ur kretsarna ska du dock undvika att driva upp dem i saturering, utan hålla dem precis innanför. Man kan göra det med en schottkydiod mellan bas och kollektor t.ex.. Resultatet är alltså att transistorn hålls kvar i kanten av linjära området, och blir lite varmare, men går sen snabbare att stänga av. När transistorn är saturerad är den lite långsam att stänga av. Jag kommer att köra på saturering för att det är enklast. ECL är en logikfamilj som undviker saturering för bättre prestanda, men den är lite komplicerad. Hur som helst - jag har inte räknat själv på fan-out, men några inputs går nog bra på en output med DTL, och behöver man fler kan man buffra med emitterföljare.
Hur stor kan kretsen bli innan propageringstider spelar in?
Spelar in gör de väl alltid. Hur fort vill du köra?
Kommer brus bli ett problem?
Nej det har jag svårt att tänka mig. Stoppa in lite avkopplingskondingar på matningsspänningen här och var bara. Du kan ju titta på den med oscilloskop på olika ställen och se hur skräpig den blir.
3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar
Åh så dåligt, buuuuuu!
Hehe, Har du några förslag? (nej jag tänker inte virka mitt eget kärnminne).
Trumma? Delay line-minne? Williamsminne? :)
Hej igen Jag utlovade ett till mail ikväll och grävde fram min presentation och de initiala tankar jag haft kring maskinen. Jag blir lite besviken för jag inser att jag inte alls har kommit mycket längre än för ett år sedan. Jag får nog lov att börja bygga några enklare grindar för att se hur det funkar i verkligheten. En nand-grind borde man väl fixa och kanske en half-adder. En fråga, hur kan man prototypa med ytmonterat? Jag kan väl börja med hålmonterat men så småningom vill jag ju hitta den storlek jag ska bygga med. Mvh, Pontus. On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Hej Svej
Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull:
Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se
Nåja. Mitt datorbygge befinner sig i allra högsta grad på planeringsstadiet. Jag vill bygga en transistorbaserad maskin och tyckte det var lite för vanligt och tråkigt att bygga med 74-logik, jag tar steget längre och vill bygga med diskreta komponenter. Främst vill jag lära mig hur en CPU kan funka på allra lägsta nivå och har ingen ambition att uppfinna någon ny spännande arkitektur. Därför så har jag valt att implementera en PDP-8. Den är lagom komplicerad och det finns en massa mjukvara som man får helt gratis om man lyckas göra den kompatibel nog.
Jag har inte bestämt mig vilken PDP-8-modell jag ska försöka efterlikna, men min idé är att designa en CPU med en 8:a som förlaga och bryta upp den i "Flip Chips" utan ambitionen att göra dom kompatibla eller alls likadana som DEC's Flip Chips. För att det inte ska bli så stort så tänkte jag göra det med ytmonterade komponenter. Om man gör dubbelsidiga kort och går ner så långt man tror man kan löda så borde man kunna göra en ganska kompakt maskin. Min främsta inspiration är Dieters MT15: http://www.6502.org/users/dieter/mt15/mt15.htm
Så, var står jag. ptja. jag har också ynglat av mig och renoverar kåken så tiden är ganska knapp. Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut. Försöker också få ett bättre grepp om åttor i allmänhet.
Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna. 2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt) 3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar, men hur komplex ska jag göra minnesadresseringen. Ska jag nöja mig med 4kW eller satsa på fulla 32kW. (Någon har sagt att PDP-8/a kan expanderas till 128kW, förmodligen med tredjepartsexpansioner).
Så, om några år kanske jag kommit en bit på vägen. Under tiden så ska jag njuta av era diskussioner om rör och reläer.
Nablaman: Är det här något för Zusie? http://hackaday.com/2013/08/12/converting-a-flip-dot-display-to-work-like-co...
Mvh, Pontus. _______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
Hm, den 11/34 du fått från SCS, fick du med grafikexpansionen till den? Den har styrt en magnetröntgenutrustning på Länssjukhuset i Boden, för att sedan ges bort till dataföreningen Orion i Boden. Men dom hade problem med den, och bytte den mot en Nova3 med 64KW core med SCS. -- RAgge Pontus skrev den 2014-12-09 21:01:
Hej igen
Jag utlovade ett till mail ikväll och grävde fram min presentation och de initiala tankar jag haft kring maskinen. Jag blir lite besviken för jag inser att jag inte alls har kommit mycket längre än för ett år sedan. Jag får nog lov att börja bygga några enklare grindar för att se hur det funkar i verkligheten. En nand-grind borde man väl fixa och kanske en half-adder.
En fråga, hur kan man prototypa med ytmonterat? Jag kan väl börja med hålmonterat men så småningom vill jag ju hitta den storlek jag ska bygga med.
Mvh, Pontus.
On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Hej Svej
Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull:
Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se
Nåja. Mitt datorbygge befinner sig i allra högsta grad på planeringsstadiet. Jag vill bygga en transistorbaserad maskin och tyckte det var lite för vanligt och tråkigt att bygga med 74-logik, jag tar steget längre och vill bygga med diskreta komponenter. Främst vill jag lära mig hur en CPU kan funka på allra lägsta nivå och har ingen ambition att uppfinna någon ny spännande arkitektur. Därför så har jag valt att implementera en PDP-8. Den är lagom komplicerad och det finns en massa mjukvara som man får helt gratis om man lyckas göra den kompatibel nog.
Jag har inte bestämt mig vilken PDP-8-modell jag ska försöka efterlikna, men min idé är att designa en CPU med en 8:a som förlaga och bryta upp den i "Flip Chips" utan ambitionen att göra dom kompatibla eller alls likadana som DEC's Flip Chips. För att det inte ska bli så stort så tänkte jag göra det med ytmonterade komponenter. Om man gör dubbelsidiga kort och går ner så långt man tror man kan löda så borde man kunna göra en ganska kompakt maskin. Min främsta inspiration är Dieters MT15: http://www.6502.org/users/dieter/mt15/mt15.htm
Så, var står jag. ptja. jag har också ynglat av mig och renoverar kåken så tiden är ganska knapp. Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut. Försöker också få ett bättre grepp om åttor i allmänhet.
Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna. 2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt) 3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar, men hur komplex ska jag göra minnesadresseringen. Ska jag nöja mig med 4kW eller satsa på fulla 32kW. (Någon har sagt att PDP-8/a kan expanderas till 128kW, förmodligen med tredjepartsexpansioner).
Så, om några år kanske jag kommit en bit på vägen. Under tiden så ska jag njuta av era diskussioner om rör och reläer.
Nablaman: Är det här något för Zusie? http://hackaday.com/2013/08/12/converting-a-flip-dot-display-to-work-like-co...
Mvh, Pontus. _______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
_______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
Hej Ja och nej. UNIBUS-delen verkar sitta kvar, den heter VTV01 eller VWV-nånting. Men det skulle också vara ett flådigt tre-färgers oscilloskop eller X/Y-skop till som inte fanns hos SCS. Hela skåpet är märkt "GAMMA-11" och någon har klistrat dit en dymolapp där det står "gamis" :) /P On 12/09/2014 09:44 PM, Anders Magnusson wrote:
Hm, den 11/34 du fått från SCS, fick du med grafikexpansionen till den? Den har styrt en magnetröntgenutrustning på Länssjukhuset i Boden, för att sedan ges bort till dataföreningen Orion i Boden. Men dom hade problem med den, och bytte den mot en Nova3 med 64KW core med SCS.
-- RAgge
Pontus skrev den 2014-12-09 21:01:
Hej igen
Jag utlovade ett till mail ikväll och grävde fram min presentation och de initiala tankar jag haft kring maskinen. Jag blir lite besviken för jag inser att jag inte alls har kommit mycket längre än för ett år sedan. Jag får nog lov att börja bygga några enklare grindar för att se hur det funkar i verkligheten. En nand-grind borde man väl fixa och kanske en half-adder.
En fråga, hur kan man prototypa med ytmonterat? Jag kan väl börja med hålmonterat men så småningom vill jag ju hitta den storlek jag ska bygga med.
Mvh, Pontus.
On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Hej Svej
Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull:
Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se
Nåja. Mitt datorbygge befinner sig i allra högsta grad på planeringsstadiet. Jag vill bygga en transistorbaserad maskin och tyckte det var lite för vanligt och tråkigt att bygga med 74-logik, jag tar steget längre och vill bygga med diskreta komponenter. Främst vill jag lära mig hur en CPU kan funka på allra lägsta nivå och har ingen ambition att uppfinna någon ny spännande arkitektur. Därför så har jag valt att implementera en PDP-8. Den är lagom komplicerad och det finns en massa mjukvara som man får helt gratis om man lyckas göra den kompatibel nog.
Jag har inte bestämt mig vilken PDP-8-modell jag ska försöka efterlikna, men min idé är att designa en CPU med en 8:a som förlaga och bryta upp den i "Flip Chips" utan ambitionen att göra dom kompatibla eller alls likadana som DEC's Flip Chips. För att det inte ska bli så stort så tänkte jag göra det med ytmonterade komponenter. Om man gör dubbelsidiga kort och går ner så långt man tror man kan löda så borde man kunna göra en ganska kompakt maskin. Min främsta inspiration är Dieters MT15: http://www.6502.org/users/dieter/mt15/mt15.htm
Så, var står jag. ptja. jag har också ynglat av mig och renoverar kåken så tiden är ganska knapp. Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut. Försöker också få ett bättre grepp om åttor i allmänhet.
Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna. 2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt) 3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar, men hur komplex ska jag göra minnesadresseringen. Ska jag nöja mig med 4kW eller satsa på fulla 32kW. (Någon har sagt att PDP-8/a kan expanderas till 128kW, förmodligen med tredjepartsexpansioner).
Så, om några år kanske jag kommit en bit på vägen. Under tiden så ska jag njuta av era diskussioner om rör och reläer.
Nablaman: Är det här något för Zusie? http://hackaday.com/2013/08/12/converting-a-flip-dot-display-to-work-like-co...
Mvh, Pontus. _______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
_______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
Hej Har gått och funderat lite i dagarna och en sak jag återkommer till är hur man ska planera bygget. Jag kan nog svänga ihop en NAND och testa individuellt, jag kan nog också bygga en adderare och testa lite basalt. Men sen? Det är ju många bitar som ska sitta ihop och jag kan inte tänka mig att det funkar första gången jag löder ihop allting. En idé jag fick idag var att börja med en liten mikrokontroller (jag har fastnat lite för teensy: https://www.pjrc.com/teensy/index.html) och skriva en emulator för PDP-8(jag har en halvfärdig) och köra på mikrokontrollen. Sen kan jag byta ut delar av emuleringen mot hårdvara vartefter jag bygger den. Då borde jag kunna köra lite testsviter (som jag får skriva själv) och testa olika frekvenser och dylikt. Vad tror ni om den approachen ? Mvh, Pontus. On 12/09/2014 09:01 PM, Pontus wrote:
Hej igen
Jag utlovade ett till mail ikväll och grävde fram min presentation och de initiala tankar jag haft kring maskinen. Jag blir lite besviken för jag inser att jag inte alls har kommit mycket längre än för ett år sedan. Jag får nog lov att börja bygga några enklare grindar för att se hur det funkar i verkligheten. En nand-grind borde man väl fixa och kanske en half-adder.
En fråga, hur kan man prototypa med ytmonterat? Jag kan väl börja med hålmonterat men så småningom vill jag ju hitta den storlek jag ska bygga med.
Mvh, Pontus.
On 08/21/2013 09:10 PM, Pontus wrote:
Hej Svej
Tror de flesta av er känner mig någorlunda, men för Anders(ragges) och Cehs skull:
Pontus heter jag och har p.g.a Update snöat in på gamla maskiner. Också tack vare Update har maskiner från DEC blivit det jag snöat in mest på. Jag är av samlartypen och har varit lite väl framgångsrik, garaget är tämligen fullt. Bland annat har jag en gammal bekant till ragge där, en VAX-11/750 som ryktet säger att du hjälpt till att ordna till för föreningen COMSOFT i Sundsvall där jag och bjarni hämtade en massa skrot. Ni kan kika på lite bilder på http://www.pdp8.se
Nåja. Mitt datorbygge befinner sig i allra högsta grad på planeringsstadiet. Jag vill bygga en transistorbaserad maskin och tyckte det var lite för vanligt och tråkigt att bygga med 74-logik, jag tar steget längre och vill bygga med diskreta komponenter. Främst vill jag lära mig hur en CPU kan funka på allra lägsta nivå och har ingen ambition att uppfinna någon ny spännande arkitektur. Därför så har jag valt att implementera en PDP-8. Den är lagom komplicerad och det finns en massa mjukvara som man får helt gratis om man lyckas göra den kompatibel nog.
Jag har inte bestämt mig vilken PDP-8-modell jag ska försöka efterlikna, men min idé är att designa en CPU med en 8:a som förlaga och bryta upp den i "Flip Chips" utan ambitionen att göra dom kompatibla eller alls likadana som DEC's Flip Chips. För att det inte ska bli så stort så tänkte jag göra det med ytmonterade komponenter. Om man gör dubbelsidiga kort och går ner så långt man tror man kan löda så borde man kunna göra en ganska kompakt maskin. Min främsta inspiration är Dieters MT15: http://www.6502.org/users/dieter/mt15/mt15.htm
Så, var står jag. ptja. jag har också ynglat av mig och renoverar kåken så tiden är ganska knapp. Men jag tar lite tid här och där för att läsa på om RTL, DTL och TTL som dom tidiga åttorna var byggda med. Det är en ganska brant backe för mig som inte pysslat så mycket med elektronik på det här sättet förut. Försöker också få ett bättre grepp om åttor i allmänhet.
Funderingar jag har: 1. Hur mycket ström kommer maskinen dra? Kommer jag få värmeproblem med en kompaktare design än orginalen, förvisso hoppas jag kunna sänka spänningsnivåerna. 2. Hur konstruerar jag bakplanet? Om jag gjorde det på ett kretskort, hur många lager skulle krävas (jag vet att man kan få fyra lagers kort gjorda hyfsat billigt) 3. Jag ska fuska med minnet och köra med integrerade kretsar, men hur komplex ska jag göra minnesadresseringen. Ska jag nöja mig med 4kW eller satsa på fulla 32kW. (Någon har sagt att PDP-8/a kan expanderas till 128kW, förmodligen med tredjepartsexpansioner).
Så, om några år kanske jag kommit en bit på vägen. Under tiden så ska jag njuta av era diskussioner om rör och reläer.
Nablaman: Är det här något för Zusie? http://hackaday.com/2013/08/12/converting-a-flip-dot-display-to-work-like-co...
Mvh, Pontus. _______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
_______________________________________________ Byggadator mailing list Byggadator@lists.ludd.ltu.se http://lists.ludd.ltu.se/cgi-bin/mailman/listinfo/byggadator
On 12/12/2014 08:10 PM, Pontus wrote:
Vad tror ni om den approachen ?
Jag tror att den fungerar bra. Att bygga komplicerade kretsar en del i taget och testa emellan är typiskt bra, och ett smidigt sätt att generera korrekta testsignaler är ju att använda en mikrokontroller. Dessutom vet du ju som programmerare hur mycket det hjälper planeringen av ett stort projekt att börja med en bit av det och se vad som visar sig. Så jag säger rock'n'roll! Bjarni
participants (5)
-
Anders Magnusson
-
Bjarni Juliusson
-
Fredrik Andersson
-
Pontus
-
Pontus Pihlgren